
A savoir sûr Co-Cork: l'histoire...
Le projet Co-Cork est un initiative de IV-ENT, Inneke et Veerle, deux entrepreneurs sociables en Belgique (Flandre), qui n'ont pas peur de réaliser leurs idées "folles".
Co-Cork est le résultat d'une idée "folle".
Une amie était désireuse des sa paire idéale de chaussures avec le talon en liège. En buvant un bon verre de vin, très vite l'idée parvenait de les faires elles-mêmes avec leurs propres bouchons.
C'est fantastique: d'abord jouir d'un bon verre de vin en sachant que c'est le début d'une création d'une nouveauté.
Tout de suite, elles ont commencé a chercher tout ce qui est à savoir sur le recyclage du liège.
En récherchant, elles ont trouvé beaucoup d'information sur les bois de chêne-liège en Portugal, en Maroc, tous les produits différents qui existent en liège, sur le cycle de la récolte et sur la finitude des ces écosystèmes uniques. Mais par leur grande surprise, très peu d'applications du liège recyclé. Au boulot! Elles encouragent leurs proches de garder tous leurs bouchons. Très vite après, elles on fait connaissance avec Vlaspit, un projet sociable à Scherpenheuvel en Belgiques qui embauche des chômeurs de longue durée à recycler des matières utilisées comme le liège et les restantes de bougies. En rendant visite à cet atelier, elles ont vu comment les bouchons étaient triés et par après étaient pulverisés en grains.
Un projet qui mérite leur support.
Jusqu'à ce jour, tous les bouchons collectionnés sont rassemblés à ce projet sociale.
En Mars 2015 Inneke et Veerle sont commencé avec une étude ensemble avec Sirris. Sirris aide les entreprises à élaborer des innovations technologiques, à les tester et à les mettre en œuvre. En collaboration avec ces experts et à l’aide de leur infrastructure de haute technologie, vous explorez les possibilités des nouvelles technologies en cherchant une résine biologique pour coller les grains de liège de nouveau en bloque pour produire des nouveaux produits de valuer.
Ce passage qui explique le cycle de liège de Co-Cork n'est pas encore traduit en français. Nos excuses.
De kurkcyclus volgens Co-Cork
Kurkeik
Na 30 jaar groeien kan de kurkeik voor het eerst worden geoogst. Nadien kan de kurkeik elke 9 jaar worden ontschorst.











Oogsten
Het ontschorsen gebeurt manueel en best in de warme zomermaanden. De schors wordt na het oogsten 6 maanden gedroogd in het woud. Dan wordt het gestoomd zodat de natuurlijke harsen vrijkomen en de kurk klaar is voor verwerking.
Wijnstop
30% van de kurkoogst wordt gebruikt voor het maken van wijnstoppen of champagnekurken. De rest wordt verwerkt tot andere producten, veelal bouwmaterialen.
Genieten
Jaarlijks genieten mensen wereldwijd van 13 biljoen flessen wijn. Ook wij kunnen genieten van een goed glas wijn of bubbels en genieten vandaag dubbel omdat we weten waar onze kurken stoppen naartoe gaan en welke schitterende initiatieven we hiermee steunen.
Sparen
Door kurk te hergebruiken, verminderen we de productiedruk op de natuurlijke grondstof komende uit kurkboomgaarden en moet er niet meer gezocht worden naar soms minderwaardige alternatieven zoals draaistoppen of stoppen uit kunststof. Daarnaast verminderen we de afvalberg omdat minder kurken in de vuilniszak belanden.
Inzamelen
Je kan je kurken inzamelen en binnenbrengen bij een Co-Cork inzamelpunt in je buurt. Ook in vele containerparken kan je vandaag al terecht met je kurken stoppen.
Sorteren en vermalen
De opgehaalde kurk wordt binnen projecten uit de sociale economie verwerkt. Co-Cork brengt ze naar het kurkatelier van vzw De Vlaspit waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden tewerkgesteld of Huize Monnikenheide die mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding biedt.
Recycleren
De uitgesorteerde kruk wordt vermalen en verpulverd tot granulaten die voor verschillende producten kunnen worden gebruikt. De kurkkorrels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en worden vandaag onder de naam Recycork reeds vermarkt als ecologisch alternatief voor isolatiemateriaal gebruikt om spouwmuren op te vullen.
Creatie nieuwe producten
Innovatieve processen worden aangewend om op zoek te gaan naar de meest efficiënte en duurzame manier om deze gerecycleerde kurkkorrels te verwerken tot een bruikbare vorm voor een nieuw product.
Opnieuw genieten
De cirkel is bijna rond. We genieten van iets dat gemaakt werd door materialen die eerst bestemd waren voor de vuilbak maar vandaag een tweede leven kennen in een nieuw product. Tijdens het hele proces werd gewaakt over de samenstelling van het product zodat alle additieven ook ecologisch afbreekbaar zijn. Zo creeëren we een eindproduct dat opnieuw in de cyclus van Co-Cork kan worden opgenomen om te starten aan zijn derde en wie weet zelfs vierde leven!