top of page

Co-Cork. Hoe het begon...

Het project Co-Cork is een initiatief van IV-ENT, Inneke en Veerle, twee sociale ondernemers die er niet van terugdeinzen om een zot idee tot leven te brengen. Ook Co-Cork is gestart met zo'n zot idee. 

Een vriendin verlangde terug naar haar ideale paar schoenen met kurken zool. Toen we samen genoten van een goed glas wijn, kwam al snel het plan om de schoen gewoon zelf te maken en waarom niet met onze eigen kurken stoppen.
Dat zou toch fantastisch zijn: eerst genieten van het ontkurken van een lekkere fles en dat positieve gevoel door kunnen trekken naar de creatie van iets nieuws. De dagen die volgden gingen we op zoek, want we wisten weinig over kurkrecyclage. Niets eigenlijk want tot die avond gooiden we onze kurken zelf in de vuilbak of de haard. Onwetend over de vele kwaliteiten van het materiaal kurk. We zochten en vonden veel informatie, over de kurkeikbossen in Portugal, alle producten - je kan het zo gek niet bedenken - die je kan kopen uit kurk, de cyclus van oogsten en de eindigheid van deze unieke ecosystemen. Maar tot onze grote verbazing vonden we weinig toepassingen van gerecycleerde kurk. Werk aan de winkel.
We spoorden iedereen uit onze omgeving alvast aan al hun kurken bij te houden, dat was alvast een begin. Al snel kwamen we terecht bij de Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat langdurig werklozen tewerkstelt voor het herwerken van gebruikte materialen zoals kurk en kaarsresten. We gingen op bezoek en zagen hoe zij in hun atelier kurken stoppen uitsorteerden om nadien te vermalen tot kurkkorrels. Ook bij Huize Monnikenheide in Zoersel hadden ze een kurkatelier waar mensen met een beperking de ingezamelde kurken uitsorteerden. 
We beslisten vanaf dat moment dat deze initiatieven onze volle steun zouden krijgen. Al onze ingezamelde kurken brengen we dan ook tot de dag van vandaag naar de Vlaspit of Monnikenheide. 

Maar inzamelen van kurk is één zaak, wat doe je er daarna mee? De Vlaspit en Monnikenheide vermarkten vandaag kurkkorrels als ecologisch isolatiemateriaal onder de naam Recycork. Maar we moesten oppassen, want meer kurk binnenbrengen, zet natuurlijk wel meer mensen aan het werk, maar de kurkkorrels moeten verkocht kunnen worden. Dat komt natuurlijk goed uit, want wij dromen ervan nieuwe producten te ontwikkelen uit gerecycleerde kurk. We maakten volgende afspraak: wij brengen gratis kurken stoppen binnen, en het aantal kg kurk we met Co-Cork binnenbrengen, kunnen we terugkopen in kurkkorrels aan een voordeeltarief.

We kochten ons een zak kurk en zijn beginnen experimenteren. De kurkkorrels moeten eerst worden verlijmd wil je een werkbaar materiaal hebben voor allerlei toepassingen en vormen.  Lijm is meestal niet echt milieuvriendelijk en dus gingen we op zoek naar het ideale ecologische bindmiddel, dit deden we in samenwerking met Sirris. De eerste resultaten zijn binnen en het ziet er naar uit dat we een ecologisch betaalbaar alternatief hebben gevonden om kurkkorrels te binden waarbij de blok kurk de belangrijkste eigenschappen van kurk behoudt. Weer een stap dichter bij onze schoen! 

Hou onze website en facebookpagina in de gaten om het vervolg te kennen van onze zoektocht!

Misschien ben jij morgen wel diegene op een schoen rondloopt gemaakt van de kurken stoppen van de flessen cava die je met je vrienden hebt leeggedronken?

 

Je ziet, door kurken in te zamelen, draag je niet enkel bij tot een beter milieu, maar steun je ook sociale tewerkstellingsinitatieven en lig je mee aan de basis van een innovatief duurzaam product. Verzamel je kurken en breng ze binnen in één van onze inzamelpunten en geef zo kurk een tweede leven!

Kurkeik

 

Na 30 jaar groeien kan de kurkeik voor het eerst worden geoogst. Nadien kan de kurkeik elke 9 jaar worden ontschorst.

De kurkcyclus volgens Co-Cork

 

 

Oogsten

 

Het ontschorsen gebeurt manueel en best in de warme zomermaanden. De schors wordt na het oogsten 6 maanden gedroogd in het woud. Dan wordt het gestoomd zodat de natuurlijke harsen vrijkomen en de kurk klaar is voor verwerking. 

Wijnstop

 

30% van de kurkoogst wordt gebruikt voor het maken van wijnstoppen of champagnekurken. De rest wordt verwerkt tot andere producten, veelal bouwmaterialen.

 

Genieten

 

Jaarlijks genieten mensen wereldwijd van 13 biljoen flessen wijn. Ook wij kunnen genieten van een goed glas wijn of bubbels en genieten vandaag dubbel omdat we weten waar onze kurken stoppen naartoe gaan en welke schitterende initiatieven we hiermee steunen.

 

Sparen

 

Door kurk te hergebruiken, verminderen we de productiedruk op de natuurlijke grondstof komende uit kurkboomgaarden en moet er niet meer gezocht worden naar soms minderwaardige alternatieven zoals draaistoppen of stoppen uit kunststof. Daarnaast verminderen we de afvalberg omdat minder kurken in de vuilniszak belanden.

 

Inzamelen

 

Je kan je kurken inzamelen en binnenbrengen bij een Co-Cork inzamelpunt in je buurt. Ook in vele containerparken kan je vandaag al terecht met je kurken stoppen. 

 

Sorteren en vermalen

 

De opgehaalde kurk wordt binnen projecten uit de sociale economie verwerkt. Co-Cork brengt ze naar het kurkatelier van vzw De Vlaspit waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden tewerkgesteld of Huize Monnikenheide die mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding biedt.

Recycleren

 

De uitgesorteerde kruk wordt vermalen en verpulverd tot granulaten die voor verschillende producten kunnen worden gebruikt. De kurkkorrels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en worden vandaag onder de naam Recycork reeds vermarkt als ecologisch alternatief voor isolatiemateriaal gebruikt om spouwmuren op te vullen.

 

Creatie nieuwe producten

 

Innovatieve processen worden aangewend om op zoek te gaan naar de meest efficiënte en duurzame manier om deze gerecycleerde kurkkorrels te verwerken tot een bruikbare vorm voor een nieuw product. 

 

Opnieuw genieten

 

De cirkel is bijna rond. We genieten van iets dat gemaakt werd door materialen die eerst bestemd waren voor de vuilbak maar vandaag een tweede leven kennen in een nieuw product. Tijdens het hele proces werd gewaakt over de samenstelling van het product zodat alle additieven ook ecologisch afbreekbaar zijn. Zo creeëren we een eindproduct dat opnieuw in de cyclus van Co-Cork kan worden opgenomen om te starten aan zijn derde en wie weet zelfs vierde leven!

bottom of page